Latem w każdym mieście i w każdej mniejszej lub większej miejscowości powstają stoiska z lodami, rozmaite punkty, sklepy i budki. Każda taka ma firma potrzebuje jednak odpowiednich maszyn. Jedną z takich maszyn jest maszyna do lodów włoskich.
Maszyna ta wcale nie jest duża. Ma specjalne dysze, przez które wychodzą gotowe lody oraz pojemnik, do którego trzeba wsypać mieszanki i wszystkie produkty do zaprojektowania lodów, a następnie włączyć urządzenie. Mieszanka w środku jest przez cały czas zamrożona, zatem po uzupełnieniu maszyna może przechowywać mieszankę przez cały dzień. Na koniec dnia wystarczy ją po prostu gruntownie umyć. W gastronomii nie tylko tej wakacyjnej wykorzystywane są też piece konwekcyjno parowe. W takich piecach piecze się produkty słodkie i wytrawne. Można w nich piec bułki, pizzę, tarty, chleby i sporo innych produktów. Piece mają różne wielkości, więc istnieje sposobność doboru konkretnego rozwiązania do wielkości firmy i jej potrzeb. W sytuacji małej gastronomii stosuje się mini piece, a kiedy mowa o dużych restauracjach lub piekarniach, użycie mają ogromne przemysłowe urządzenie o sporej mocy. Takie piece mają także spore wsady, zatem w jednym momencie mogą upiec z całą pewnością więcej towarów. Obsługa tych urządzeń nie jest trudna i każdy może się tego nauczyć po niedługim szkoleniu, które trwa zaledwie kilkanaście minut do maksymalnie kilku godzin. Pracowników obsługujących zarówno piece, jak i maszyny do lodów latem na pewno nie brakuje, bo wiele osób znajduje wtedy dodatkowe zatrudnienie.
Źródło: piece konwekcyjno parowe retigo.