Właśnie z tego względu wiele sklepów czy też magazynów z żywnością wykorzystuje komory szokowego mrożenia. Dzięki nim możliwe jest zamrożenie dużej ilości jedzenia w relatywnie niedługim czasie. Gdy ktoś z nas jeszcze nigdy nie słyszał o czymś takim jak mrożenie szokowe to warto wiedzieć o tym, że forma ta pozwala na całkowite zamrożenie pożywienia w czasie krótszym niż 270 minut. Dla porównania w klasycznych zamrażarkach czas potrzebny na zamrożenie pożywienia to czasem dosłownie 600 minut. Jak więc widać różnica jest zupełnie spora i to właśnie ona gwarantuje nam w każdej sytuacji świeże jedzenie w przemyśle spożywczym. Dokonując samego wyboru urządzenia mrożącego tą metodą trzeba zwracać uwagę na kilka ważnych czynników, bo nie właściwie każde urządzenie będzie nadawało się do każdej branży. Głównie chodzi tutaj o rozmiar takich zamrażarek i temperaturę schładzania. Na sam koniec powiedzmy sobie jeszcze o tym, że na rynku z powodzeniem możemy wyszukać używane zamrażarki szokowe i będą one oczywiście o wiele tańsze od nowych - jeżeli chcemy trochę zaoszczędzić na zakupie to jest to oczywiście jedno z lepszych rozwiązań.
Źródło: schładzanie szokowe.